вторник, 13 декабря 2016 г.

Європейська асоціація України. Шлях без мети?

Нідерланди прекрасна сторона - край тюльпанів і легалайзу, найстаріша у світі демократія і країна мрій для більшості нелегалів, які потрапляють у Європу. Проте сьогодні зовсім в іншому контексті звучить назва цієї держави, адже в центрі уваги урядовців цієї об'єднаної монархічної республіки сьогодні стоїть Україна, вірніше угода про асоціацію з Україною. 
Як уже згадувалось у попередніх публікаціях Розмови без цензури, Нідерланди вимагають від лідерів ЄС визнати, що асоціація між Євросоюзом і Україною не буде надавати українцям права «вільно жити і працювати» на території країн-членів Євросоюзу. Окрім цього Рютте, Прем'єр міністр Країни тюльпанів, чітко зазначив, що Угода про асоціацію не повинна створювати гарантії безпеки для України і не має бути кроком на шляху до набуття Україною повноцінного членства в ЄС. В разі невиконання умов, які поставили Нідерланди перед ЄС, вони погрожують відкликати свій голос за ратифікацію угоди «Про зону вільної торгівлі», яка зараз є тимчасовою через особливу позицію Нідерландів.
Така позиція Нідерландів викликала обурення і неприйняття не тільки Україною, але й низкою інших країн Євросоюзу, як, наприклад, Польща. Так, МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив:  "Для Польщі це важко прийнятно, якщо угода про асоціацію в майбутньому не означала б членства, то навіщо тоді така угода?" Ліга Новини
І справді важко знайти слова щодо цієї незрозумілої позиції Нідерландів, бо Україні потрібен не якийсь декларативний папір, який не дає нічого, а реальні перспективи членства та умови вільної торгівлі. От нам розказують про якусь міфічну зону вільної торгівлі, але, як стверджують наші бізнесмени, ніяких преференцій ця декларативна асоціація нам не дає. Так, власник "Миронівського хлібопродукту" Юрій Кусюк в інтерв'ю Голосу Америки стверджує, що: "Ніякого відкриття ринків не відбулося. Знаєте, в колесах такий механізм називається ніпель. В один бік пропускає, в інший бік - ні. Така приблизно ситуація зараз у нас з європейськими ринками. Європа каже про зону вільної торгівлі з Україною, і одночасно підписана купа винятків і обмежень для експорту українських товарів. Це така зона вільної торгівлі тільки в одну сторону - в сторону України ".  Бізнесмен у якості прикладу наводить, що розмір європейської квоти на курятину становить 16 тис. т.  на рік, тоді як Україна виробляє близько 1,2 млн т. - от де тут видно той експорт, якщо мито за тону становить тисячу євро? 
Як приклад безперспективності і непотрібності для України цієї декларативної асоціації можна навести також баланс експорту. Так за дев'ять місяців 2016 року Україна експортувала в країни ЄС товарів на суму $ 7,7 млрд, що на 3,3% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Але, якщо ж порівнювати з періодом з січня по вересень 2013 року, коли пільг не було, то обсяги поставок скоротилися приблизно на 22%. Тобто про будь-які експортні преференції годі й говорити, ми навпаки - не отримуємо щось, а віддаємо, і віддаємо доволі багато, оскільки зобов'язань беремо огого. 
Тобто з огляду на бізнес ніяких реальних преференцій Україна від асоціації не отримала і не отримає, тому жодного зростання економіки завдяки відкриттю ринків нам не бачити. Є також інший бік, а саме бік простих громадян, які сьогодні шукають сезонної високооплачуваної роботи, але, дивлячись на той же нідерландський документ, прості громадяни, змучені злиденною працею, не отримають нічого. Навіть ті ж обіцяні візи, які вже встигли стати об'єктом насмішок і жартів, не дають нічого простим громадянам, ну хіба трохи посприяють прикордонній торгівлі човникового типу, адже громадяни прикордонних населених пунктів зможуть менш більш безперешкодно перевозити якісні і дешеві товари з Європи, заробляючи трохи на їх продажу в Україні. 
За словами дипломатів наближених до цього процесу, умови Нідерландів усе ж приймуть до уваги, оскільки, за словами декого з них, краще вже щось аніж нічого, і одобрення асоціації це вже хоч якийсь крок. Тільки не зрозуміло навіщо той крок Україні? Дехто також заявляє, що якщо положення про асоціацію не буде прийнято, це означатиме поразку України і ЄС, та перемогу Росії. Але, на мою думку, якщо ж буде прийнято це фігзнащо запропоноване Нідерландами, то це хіба не означатиме поразки? Ну, може не для Європи, яка зможе говорити про нічию, то Україна точно залишиться в програші, особливо українська влада, яка окрім безвізу вже сьогодні неодноразово заявляла про членство в Євросоюзі вже за десяток років Розмови без.... Отака то фігня, малята, як говорив один відомий казкар, але казка швидко мовиться, та не швидко діло робиться. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий