вторник, 29 ноября 2016 г.

Не Пшонкой єдіним. Порошенко у власному храмі замовив фреску зі своїм сімейством

Черговий інцидент зі фрескою сколихнув соцмережі. На цей раз героєм сюжетів живопису став Порошенко та його святе сімейство. Як це не смішно і аморально з мистецькознавчої точки зору не звучатиме, але фреска виконана у т.зв. стилі Пшонки. Волонтер Юрій Касьянов виставив у себе на сторінці фотокопію самої фрески, яка, за словами активіста, є елементом розпису власного храму, який збудував у своєму маєтку Петро Порошенко. Ця фреска, імовірно, зображена на одній зі стін у церкві, розташованій на території його землеволодіння в VIP-селищі Козин (Конча-Заспа). Маєток Петра Порошенка знаходиться в 13 кілометрах від Києва по Новообухівській трасі. За інформацією наданою в різних джерелах автором світлини став один із гостей Порошенка, який вирішив поділитись нею із волонтером. 
Як уже було зазначено, на фресці зображена сім'я Порошенко: зліва направо - дружина Петра Олексійовича - Марія Анатоліївна з дочками і молодшим сином. Причому, судячи із зовнішнього вигляду молодших дітей, фреска зроблена відносно недавно, так як їх зовнішність відповідає їхньому віку сьогодні: Євген (2000 р.н..), Олександра (2000 р.н..), Михайло (2001 р.н..). У правій частині фрески зображений старший син Порошенка Олексій і сам Петро Олексійович. Над сім'єю, очевидно, фігура Божої матері, яка благословляє і охороняє.
Я не буду робити із того херзнащо, бо так чи інакше, а українська православна традиція знає чимало випадків, коли замовники були зображені на храмах і каплицях, але в новітній історії таке є рідкістю. Іконописець Дмитро Марченко ексклюзивно для Страна відзначив, що таке зображення символізує молитвенний дар Богу. Також художник говорить, що за стилістикою фреска нагадує деякі картини російського художника XIX століття Макарова, у якого на полотнах з біблійними сюжетами поруч з Христом зображений в античному одязі імператор Олександр III і його сім'я. 
Тарас Антошевський, директор релігійно-інформаційної служби України, передбачає, що можливо, фреска зображена на одній зі стін церкви, на будівництво якої Порошенко дав грошей. "Тут нічого незвичайного немає. Служителі храму мають право робити розпис на стінах так, як хочуть", - зазначає Антошевський. 
За його словами, в одному з храмів Львівської області є фреска, подібна до цієї, але із зображенням Віктора Ющенка, також є церква на Донеччині, де зображено віктора Януковича, оточеного людьми різного роду занять і соціального стану. 


Справжність фрески за участю Петра Порошенка в даний момент встановити не вдалося, як автора і задумку автора, але те, що дають такі жертви Богу є непрямим свідченням, що скоро роздаватимуть усе бідним - отже, часу не гаймо і слідкуймо за подальшими новинами, щоб не пропустити моменту навернення Петра, та й може перепаде кусок млинця з маком... 


Комментариев нет:

Отправить комментарий