вторник, 22 ноября 2016 г.

Польща готує позови по реституції і вимагає компенсації або повернення об'єктів, що відчужені в 1939 році

Поки посол республіки Польща розказує про новий напрям гібридної війни, яку Росія веде з метою роз'єднати український і польський народи, громадяни цієї "братньої" країни подають позови до українських судів по реституції. У Польщі підготовлені до подачі в суди Луцька та Тернополя перші два позови нащадків власників польських маєтків
на територіях, які зараз належать Україні. На черзі ще два позови, які попрямують до Києва і Харкова. Польські громадяни мають намір скористатися правом реституції, пише польське видання Prawica.
"У цих справах найкраще збереглися документи", - заявив Конрад Ренкас, голова Товариства кресов'яків.
З його слів, вимоги позивачів різні: хтось хоче компенсацію за користування майном, хтось - виплату збитків від неотриманого прибутку через конфіскації засобів виробництва, а хтось - просто прагне повернути свою вотчину.
Серед об'єктів нерухомості, які вимагають ляхи, є житлові приміщення і будинки, десятки гектарів землі і навіть неіснуючий мідний рудник десь на Харківщині, який оцінили в півмільйона вічнозелених.
Всього організація Конрада Ренкаса підготувала понад 1600 позовів по реституції.
"Всі ці позови стали можливими у зв'язку з закінченням дії мораторію на торгівлю землею в Україні з 1 січня 2017 року та зняттям Єврокомісією обмежень на володіння землею в зарубіжних державах" - пише згадуване видання Prawica.
Отже, закінчення дії мораторію на продаж земель може понести негативні реституційні наслідки для держави Україна, тому я б радив нашим чиновникам та депутатам подумати добряче, перш ніж робити поспішні рішення, ну, при умові, що вони працюють на Україну, а не на країни яким дана катавасія вигідна більше.
Щодо мене особисто, то я був би, мабуть, дуже задоволеним у випадку таких реституційних кроків, адже моєму прадідусю Диді Йосифу колись належала чимала кількість сільгоспземель, лісу, а також малих підприємств на кшталт мініпекарень і ковбасних цехів у Тернопільській області, тому реститутнути пару мільйончиків було б непогано. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий