среда, 8 июня 2016 г.

Нова влада готує податковий зашморг

Підвищення тарифів Гройсману і Порошенко виявилося недостатньо, наглість нової влади переходить усі допустимі межі. Сьогодні Кабмін схвалив Основні напрями бюджетної політики на 2017 рік, де окрім звичайних казок про наповнення бюджету та його виконання міститься вибухонебезпечна суміш.
Мова йде і про добровільне декларування, і про впровадження непрямих методів контролю доходів і витрат фізосіб, про що говоритьзаконопроект №4713.

Якість і суть документа такі, що створюється враження наче його писали розумово неповноцінні. Або дуже підлі люди, або і те й інше одразу.
Про цей проект можна сказати хіба те, що влада пішла шляхом: навіщо намагатися заставляти платити податки олігархів та інших користувачів офшорів? Навіщо їх чіпати, якщо можна видавити копійку з пересічного громадянина?
Як завжди, все упаковано під світову практику: вимога МВФ і прагнення до кращого життя. Законопроект передбачає проведення разового декларування і так званої податкової амністії. Самі по собі ідеї непогані, якби не безліч деталей, які перетворюють світлу ідею в пекельну суміш ідіотизму і бажання здерти з населення шкіру.

Сергій Лямець, відомий блогер та співробітник УП так трактує сутність цього документу:
Наприклад. Умовно, я декларую 500 тис грн свого майна. Це і буде мій підтверджений рівень доходів, який я вирішив відкрити державі. Далі я починаю жити новим життям, і держава до мене претензій не має. Все, що знайдуть після цього, будуть обкладати податком по-чесному. Тепер українська специфіка. Після того, як я задекларую свої доходи, мене обов'язково перевірять. Прийдуть і подивляться, що у мене є вдома, на чому їжджу, де купую піцу. І дорахують. Мовляв, не 500 тисяч, а 600 тисяч у тебе дохід, громадянине. Я сумніваюся, що вони підуть наших матьорих олігархів чи відомих політиків, бо там і на поріг не пустять. Податківці будуть трусити "пересічних", тих, на кому можна відірватися.
Ще один приклад. В ході декларування пропонується звільнити від оподаткування тільки заявлене рухоме і нерухоме майно, акції, майнові права. А ось з заявлених коштів, які є в готівковій або безготівковій формі (і з яких саме "пересічний" -то податок вже заплатив) пропонується вилучити на користь бюджету 3%! Тобто, несіть депозити в банки, дорогі співгромадяни. Податківці тут же спердолять свої відсотки - причому, не з зароблених відсотків, а з тіла депозиту ! Кіно і німці, нє???
Порахуємо. Сума депозиту 10 000 грн. На рік під 23% річних. Через рік ви повернете 12300 грн. Але - мінус 369 грн. Разом, отримаєте назад 11031 грн. Разом, реальна ставка по депозиту - трохи вище 10% річних. По гривні! А тим часом Гонтарева ще «почистить» банківську систему, і курс долара буде 30. А якщо у вас депозит вище 20 тис грн, то заплатите ще податок на депозит 15% з відсотків.
Є й таємні пункти. За ставкою 6% пропонується обкласти доходи в формі права вимоги. Не знаю, про що це. Юристи, поясніть, будь ласка.
Декларувати активи потрібно, якщо їх загальний обсяг перевищує суму в 200 тис грн. Інакше саме ця сума активів буде вважатися перебувала в наявності у фізособи за станом на 01 січня 2016 року. Яка частина населення має майно більше, ніж на 8 тисяч доларів? Думаю, відсотків 50 жителів України точно. Наприклад, всі сім'ї з квартирами і машинами.
Подібну маячню вже намагався протягнути колишній глава Податкової Ігор Білоус в 2014 році. Однак з тих пір ці 200 тис. Грн. істотно зменшилися внаслідок інфляції.

Джерело:  http://ipress.ua/ljlive/v_2017_godu_nalogovie_ynspektori_vpervie_prydut_k_vam_domoy_y_zaglyanut_k_vam_v_karman_169042.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий