четверг, 11 апреля 2013 г.

Хрещення Русі

Хрещення Русі, як і саме існування великої держави Київська Русь - маячня, оскільки у ті часи не могло бути жодної централізації на територіях, які помилково сьогодні вважають землями Київської Русі. А Володимирова влада, якщо й поширювалась за межі Києва, то максимум у межах сьогоднішньої області, ну декількох прилеглих до неї районів відсили. Що ж до самого християнства на території сучасної України, то воно почало своє поширення в часи апостольські, і уже в ІІІ ст. н. е. відома т.зв. Скіфська єпархія. Щодо Володимира, то тут слід, мабуть, швидше говорити про його хрещення, а не Русі, чимало жителів якої уже були охрещені, та й достатньо було язичників, юдеїв, мусульман, а якщо до цього додати те, що Скіфська єпархія проіснувала аж до ІХ ст. то міф про Володимирове хрещення взагалі втрачає здоровоглуздість та правдоподібність. Це проста казка, замовлена князівським агітпропом, які прагнули загарбати побільше земель...Українські християни, як доленосну подію відзначають хрещення Русі Св. Володимиром. Це справді було чудово, проте, до того було ще й Аскольдове хрещення, а дехто з дослідників вважає, що можна виділяти й хрещення киян, здійснене св. Ольгою. Навернення до Христа мешканців Русі відбувалося довго по Володимирові, й не завершене ще й досі.


БРАТСТВО вважає, що при всій повазі й шануванні Володимира Великого, пам'ять за якого в серцях вдячних нащадків перебуватиме довіку, найбільше святкувати належить не чергове хрещення частини населення, але перше масове, загальнонародне навернення мешканців України.

Україна була хрещена задовго до хрещення Русі – на початку IV ст.

Готи, які мешкали по обох берегах Дніпра, й чия кров тече в наших жилах (разом із кров'ю сарматів, кельтів, варягів, половців, лужичан та інших), охрестилися саме на початку IV cт. й уже були представлені на Нікейському Соборі.

Згодом ті готи, які рушили на Захід, нажаль, нерідко ставали аріанами, проте, та частина, що лишилася на Півдні України, твердо стояла на ортодоксальних позиціях.

Готська єпархія була зліквідована москалями аж у XVIII ст. й розчинилася в Українській Церкві.

Влітку українське начальство та церковна бюрократія українських конфесій різного підпорядкування святкуватимуть у казенний спосіб 1025 річницю хрещення Русі. Ще раз – ця дата цілком заслуговує на відзначення.

Проте, БРАТСТВО звертається до християнських громад, священнослужителів, єпископів-нонконформістів, науковців із пропозицією десь тоді ж широко й драйвово відсвяткувати 1700-ліття хрещення України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий