среда, 21 сентября 2016 г.

Телеканал ZIK презентував документальні фільми про президентів України

25 років тому міжнародна спільнота офіційно визнала незалежність України. Але майже через чверть століття перед державою постала реальна загроза фізичної втрати суверенітету. Чому наша країна опинилася за крок до прірви? Хто її сюди привів? Пошуки відповідей – у документальному фільмі-розслідуванні «Непрощені».

У двохсерійній стрічці історія незалежної України розглядається через дії чи бездіяльність чотирьох президентів, які були керманичами держави з 1991 до 2014 року. Аналізуються переломні події у державотворенні, що відбулися за каденції чотирьох гарантів, та їх наслідки для нашої країни.
«Комуніст», «Червоний директор», «Бухгалтер» та «Бандит» – так виглядає «президентський» список пересічного українця. В «офіційній» версії – це два Леоніда і два Віктора. Хто вони? Чому українці їх обирали? Як вони «служили» народу?
Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Який «особистий внесок» кожного з них у національну безпеку держави – внутрішню та зовнішню політику, економіку, армію, силові структури? Була у нас взагалі українська влада всі ці роки Незалежності чи то був «спецпроект» Кремля? Про це у документальному розслідуванні розмірковують політологи, історики, дипломати, економісти, військові, представники спецслужб, дисиденти, громадські діячі…
Також експерти говорять про прощання із СРСР, проголошення Незалежності, відмову від ядерної зброї, угоди щодо Чорноморського флоту, знищення армії, приватизацію, олігархізацію, відносини з ЄС та НАТО, російський вплив, Помаранчеву революцію та Євромайдан… Аналізують, чи могла Україна уникнути анексії Криму і російської військової агресії на Донбасі.
«Україна завжди була «алмазом» Російської імперії. А після розпаду Радянського Союзу вона стала головним болем Росії. Кремль і досі відчуває «фантомні болі» стосовно цієї країни», – вважає російський політолог Лілія Шевцова.
«Справа не у президентах, а в обраній політичній системі. Україну ще скоро не приймуть у НАТО та ЄС. І лише за умов проведення реформ, а цьому заважає корупція і лобізм олігархічних інтересів на рівні влади», – говорить співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва в Києві Андреас Умланд, який також є одним зі спікерів проекту.
У документальному проекті «Непрощені» акторка і громадський активіст Ірма Вітовська намагається знайти фатальні помилки новітньої історії. Її співбесідник – історик Георгій Касьянов. Опираючись лише на перевірені факти, відкидаючи емоції, він допоможе Ірмі та всім глядачам каналу ZIK сформувати свою власну оцінку того, що відбувалося з Україною 25 років, визначити міру відповідальності керманичів держави і громадян, які їх обирали.
«На етапі підготовки до зйомок фільму творчий колектив вирішив по кожному із президентів створити просту табличку із двох стовпчиків. В одному стовпчику – знакові позитивні зрушення в житті українців та країни за часів президенства, а в іншому – знакові негативні, які довели країну до кризового стану як загалом, так і в окремих сферах її життя. Серед чотирьох президентів є той президент, навпроти якого стовпчик із знаком плюс – порожній. «Непрощені» – назва провокаційна. Це не лише відповідь на питання «Що я не прощу кожному із президентів?», це відповідь на питання «Що я не прощу самому собі?», яке адресоване простому народу», – говорить про концепцію проекту генеральний продюсер ZIKу Ольга Бенеда.
Перша серія фільму присвячена президентствам Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми.


Комментариев нет:

Отправить комментарий