пятница, 2 июня 2017 г.

За даними "панамського досьє" багатії ухиляються від сплати третини своїх податків

Багаті люди в середньому платять на третину менше податків, аніж мали би. Супербагаті сім'ї замість того, щоб платити податків більше, примудряються їх не платити зовсім, або уникати їх сплати різними протизаконними методами. Про це свідчить дослідження, проведені вченими на основі даних т.зв. "панамського досьє" і витоку інформації про клієнтів HSBC в Швейцарії, повідомляє The Economist.


До багатих вчені віднесли сім'ї з чистими активами більше сорока мільйонів доларів, до яких економісти відносять близько 0,01% всього населення планети.

Також були вивчені дані про добробут громадян скандинавських країн, зокрема Данії, Норвегії та Швеції, оскільки подібна інформація розкривається найбільш докладно. При цьому, економісти підкреслюють, що результат дослідження Скандинавії можна спроектувати на весь світ, оскільки в деяких країнах є сім'ї зі значно більшим доходом.

Економісти підрахували, що мільйонери і мільярдери виводять в офшори і приховують від оподаткування в 10 разів більше коштів, аніж всі інші. У Скандинавії переважно недодають податків близько трьох відсотків громадян.

Як показує дане дослідження, понад 40% найбагатших людей Норвегії, а це близько 0,1 відсотка громадян приховували за кордоном більше половину своїх активів. Якщо розглядати всі групи населення, в країнах Скандинавії люди зберігають за кордоном лише 2% активів. По світу ж ця частка рази у два вища.

Як ми бачимо глобалізація сьогодні захищає більше капітал, аніж найману працю винагороджуючи капітал з надмірною щедрістю. Глобалізаційні процеси дозволяють приховати багатство набагато легше і ефективніше, тому слід думати як зробити у всіх кутках планети рівні умови для горе-бізнесменів, щоб ті не мали потреб для переховування фінансових активів в інших країнах.

Також слід звернути увагу на те, що такі люди є джерелом і рушійною силою глобальних корупційних процесів, і доки існуватимуть усі ці шури-мури з податками, доти корупція у бідних країнах на кшталт нашої процвітатиме надвеликими масштабами. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий